جشن اسفندگان (سپندارمذگان) که در روز پنجم اسفند ماه هر سال برگزار میشود، یکی از کهنترین و اصیلترین جشنهای ایرانی است که ریشه در تاریخ و فرهنگ غنی ایران باستان دارد. این جشن که به روز زن و زمین نیز مشهور است، بازتابدهنده احترام و ارزش والایی است که ایرانیان از دیرباز برای مقام زن
جشن اسفندگان (سپندارمذگان) که در روز پنجم اسفند ماه هر سال برگزار میشود، یکی از کهنترین و اصیلترین جشنهای ایرانی است که ریشه در تاریخ و فرهنگ غنی ایران باستان دارد. این جشن که به روز زن و زمین نیز مشهور است، بازتابدهنده احترام و ارزش والایی است که ایرانیان از دیرباز برای مقام زن و همچنین حفظ و پاسداشت زمین به عنوان مهد حیات قائل بودهاند.
جشن اسفندگان از دوران باستان در تقویم ایرانیها جای داشته و در اوستا نیز از آن به عنوان “سْپِنـْـتـَه آرَمَئیتی” نام برده شده است. این نام از دو بخش “سپِنتَه” به معنی پاک و مقدس و “آرَمَئیتی” به معنی فروتنی و بردباری تشکیل شده است که در مجموع مفهوم “فروتنی پاک و مقدس” را القا میکند.
بزرگداشت زن: در این روز زنان از جایگاه و منزلت والایی برخوردار بودند و مورد احترام و تکریم قرار میگرفتند. هدیه دادن به زنان و دختران از جمله رسوم این روز بود. این امر نشاندهنده اهمیت و ارزش والایی بود که در فرهنگ ایرانی برای زن قائل بودند و جایگاه او را به عنوان مادر، همسر و عضوی ارزشمند از جامعه ارج مینهادند.
بزرگداشت زمین: زمین به عنوان نماد باروری و زایش مورد ستایش قرار میگرفت. مردم با کاشتن بذر و درخت و گل به پاسداشت زمین اقدام میکردند. این امر نشاندهنده پیوند عمیق ایرانیان با طبیعت و درک آنها از اهمیت حفظ و نگهداری از زمین به عنوان منبع حیات بود.
ترویج صلح و دوستی: اسفندگان فرصتی برای صلح و آشتی میان افراد بود و کدورتها و کینهها را کنار میگذاشتند. این امر نشاندهنده صلحجو بودن ایرانیان و تمایل آنها به زندگی مسالمتآمیز بود.
هدیه دادن به زنان: هدیه دادن به همسر، مادر، خواهر و دختران از جمله رسوم رایج این روز بود. این هدایا میتوانستند شامل زیورآلات، لباس، عطر، گل و یا هر چیز دیگری باشند که مورد علاقه زنان باشد.
سفره انداختن: سفرهای از سبزی، میوه، آجیل و شیرینی پهن میکردند و به دعا و نیایش میپرداختند. این سفره نمادی از برکت و نعمت بود و مردم از خداوند برای سلامتی، شادکامی و فراوانی محصول در سال آینده طلب یاری میکردند.
غذاهای مخصوص: آش رشته، آش اسفندی، خورشت اسفناج و باقالی از جمله غذاهای پخته شده در این روز بود. هر کدام از این غذاها نماد و فلسفهای خاص داشتند. به عنوان مثال، آش رشته نمادی از برکت و طول عمر بود و خورشت اسفناج به دلیل رنگ سبز آن نمادی از بهار و سرسبزی به شمار میرفت.
فال گرفتن: دختران با نیت و آرزو، اسفند دود میکردند و از روی خطوط ایجاد شده فال میگرفتند. این فالها بیشتر جنبه سرگرمی و تفریح داشتند و مردم اعتقاد زیادی به آنها نداشتند.
کاشتن درخت: کاشتن درخت به عنوان نمادی از زندگی و باروری از جمله اعمال نیک در این روز بود. مردم با کاشتن درخت در حیاط خانه یا باغ خود، به حفظ و نگهداری از محیط زیست و توسعه فضای سبز کمک میکردند.
متاسفانه در گذر زمان، این جشن مانند بسیاری از جشنهای دیگر ایرانی کمرنگ شده است. با این حال، در سالهای اخیر تلاشهایی برای احیای این جشن و ترویج فرهنگ و سنتهای نیاکانمان در حال انجام است.
امروزه 5 اسفند به عنوان روز زن و زمین در ایران شناخته میشود و فرصتی برای تجلیل از مقام زن و مادر و همچنین پاسداشت زمین و محیط زیست است. در این روز، میتوان با برگزاری مراسمی ساده، به زنانی که در زندگی ما نقش دارند هدیه داده و از آنها قدردانی کنیم. همچنین میتوان با کاشتن درخت یا گل در خانه یا محل زندگی خود، به حفظ و نگهداری از زمین و محیط زیست کمک کنیم.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0